top of page

Von Willebrand

VWD er en recessiv blødningsforstyrrelse (ligner på hemofili) der blodet ikke klarer å koagulere. Rundt 30 % av Dobermann populasjonen anslås å bære Type 1, som er den vanligste typen VWD der lavere enn normalt nivåer av

VW-faktor produseres i kroppen. Det finnes en spesifikk DNA-test for å bestemme de 3 VWD-statuser: Fri, Bærer og Affisert. Tabellen nedenfor viser mulige kombinasjoner for å redusere betydningen av sykdommen i en rase.
Bærer dyr utgjør ingen risiko for seg selv da de ikke kan blø eller lider av VWD. Paret med bare frie hunder, vil de produsere noen fri/noen bærere. Det er ganske trygt å avle fornuftig med bærer-hunder.

Videre,bare fordi en hund er affisert, betyr det heller ikke at de nødvendigvis vil blø. Det er fortsatt små mengder VW-faktor i kroppen som hjelper til med å koagulere blod. Det kan være milde blødningsproblemer, men hunden lever vanligvis et normalt liv; selv om det vil være medisiner som hunden ikke kan ha slik som aspirinbaserte medisiner. Blødning avhenger av andre helsemessige forhold og nivåene av VW-faktor i blodet.

Vær oppmerksom på at mange dyrleger fremdeles bruker ELSA metoden for å måle VWD faktor i blodet - dette er ikke en korrekt måte å måle på lenger, da det er utviklet DNA test for sykdommen.

vwd.JPG

Notèr at de grønne felt i tabellen over, angir trygge paringer og de røde felt angir kombinasjoner som gir grunnlag for testing av hele valpekull, slik at man videre kan utelukke f.eks affiserte tisper videre i avl.

bottom of page